България участва на международното изложение, посветено на доброто, чисто и честно вино – Slow Wine Fair 2024

От 25 до 27 февруари 2024 г. в Болоня се проведе третото изложение Slow Wine, на което България имаше осезателно участие, организирано от Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП) и подкрепено от Mastercard.
 
Над 800 изложители, представляващи всички италиански региони, както и 27 държави от пет континента и над 5000 етикета, посрещнаха ентусиасти, търговци и професионалисти от винения свят. България зае своето достойно място, включвайки се с професионално представяне на 6 винарни: Ахинора, Братанов, Виа Антика, Вила Кътина, Типченица и Царев Брод. Заедно с БАВП те успешно презентираха вина си пред подбрана публика, участваха в множество срещи и дискусии, запознаха ценители и професионалисти със своята визия за развитие на винена България, подчертавайки значението на виното като култура и като автентично и безкомпромисно отражение на мястото на произход.
 
Изложението беше третата среща на Slow Wine Coalition – приобщаваща международна мрежа, която обединява винопроизводители, устремени към устойчивост, опазване на природата и социално и културно развитие на селските райони. Фокусът на тази мрежа е виното като продукт, който далеч надхвърля течността в чашата и чието производство засяга области от стратегическо значение за бъдещето на храната.
 
Това е второ българско участие след 2022, но за първи път страната ни се включва във формата Slow Wine толкова обединено и фокусирано, а реакциите и коментарите на посетилите щандовете на българските вина само могат да засвидетелстват правилната посока и смисъла от подобни участия на международна сцена. Дадена бе ясна заявка за поява на българското вино в нова светлина и това обединено участие е само началото на дълъг път към доказване на потенциала, който страната ни има във винено отношение.
 
Slow Wine за българското вино стана възможно благодарение на инициативността и ентусиазма на членовете на БАВП и безпрецедентната подкрепа на Mastercard, които застават зад усилията към подобряване на качеството, устойчивостта и световното признание на българския винен сектор.