Работна среща и подготвителна визита по Еразъм+ проект:2023-1-BG01-KA122-ADU-000144501
От 13 до 16 ноември екип от Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП) осъществи подготвителна визита в Пиемонт с цел проучване и подготовка за предстоящата мобилност по проект „Обмяна на опит и добри практики в производството на натурално вино“, финансиран по програма Еразъм+. Работната среща с партньорите от EUROFORM RFS беше от съществено значение за успешната организация на основната група през април.
Основни акценти от визитата
Посещения на изби
Програмата, подготвена от Euroform RFS, включваше посещения на редица изби, които предоставиха възможност за професионално наблюдение и проучване на условията за предстоящото по-голямо посещение:
- Quilla (Нейве)
- ADRIANO MARCO E VITTORIO (Барбареско)
- SASSI (Сан Кристофор)
- Vigneti Repeto (Тортона)
Посещенията в тези винарни дадоха ценна насока и потвърдиха възможностите за провеждане на обучителни и дегустационни сесии за участниците в априлската мобилност.
Среща в University of Gastronomic Sciences
Особено внимание беше отделено на посещението и срещата с екипа на University of Gastronomic Sciences (UNISG) в Pollenzo. Университетът представи на екипа от БАВП различни опции за обучение, включително възможности за краткосрочни курсове и семинари, които могат да бъдат интегрирани в програмата за априлската мобилност.
Екипът на БАВП имаше възможност да се запознае с впечатляващата Винена банка, която е част от структурата на университета. Вината, съхранявани там, представят широк спектър от италиански сортове и методи на производство, което вдъхнови много идеи за бъдещи проекти и сътрудничества.
Музеят на виното в Бароло
В рамките на визитата беше осъществено и посещение на Музея на виното в Бароло. Музеят предостави богат исторически контекст и задълбочи разбирането за развитието на винопроизводството в региона, което е от съществено значение за участниците в предстоящата мобилност.
Успех и перспективи
Посещението в Пиемонт беше изключително успешно и положи стабилни основи за пълноценна мобилност през април. Работната среща с партньорите от Euroform и посещенията на избите и университета предоставиха ценна информация и възможности за организиране на разнообразна и обогатяваща програма за участниците.
Възможностите за обучение и професионално развитие, които предлага University of Gastronomic Sciences, както и уникалният опит от посещенията на избите и музея, ще допринесат значително за повишаване на квалификацията и уменията на българските винени професионалисти. Тези инициативи не само ще обогатят техните знания, но и ще засилят връзките и сътрудничеството между българските и италианските винопроизводители.
Финансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техния(ите) автор(и) и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито EACEA.